Kaatsclub Op & Over Grimminge

Utility Link | Utility Link | Utility Link
Bestuur | Historiek | Hoofdsponsors | Contact & terrein |
Teams & kalenders | Historiek | Spelregels |
Historiek | Spelregels |

Historiek : Op & Over Grimminge door de jaren heen

Oprichting in 1974

'OP en OVER' Grimminge word in 1974 opgericht onder impuls van Etienne Sunaert en Robert Bauwens , twee gewezen spelers van 1ste Nationale en tevens boegbeelden van de kaatssport.

Jean Mattheys werd de eerste voorzitter van de club en het bestuur bestond verder uit Etienne Sunaert, Marcel Wachtelaer, André Schoukens, Albert Boeykens, Omer Cayman, Gilbert Gommers, Virgile Hutsebaut en René Sunaert. Ere-voorzitter werd Jozef Steenhoudt. Later kwamen ook nog Freddy Carnail en Maurice Stevens bij het bestuur.

Jean Mattheys was voorzitter tussen 1974 en 1978. Etienne Sunaert volgde hem op tot 1986. Later volgden nog René Sunaert en Gilbert Gommers, die tot op heden nog steeds voorzitter is.

In competitie vanaf 1975

In 1975 neemt men voor de eerste keer deel aan de competitie in Lagere II en wordt meteen beslag gelegd op de 3de plaats met volgende spelers : Eddy Anckaert, Pierre Carion, Freddy Carnail, Michel De Vriese, Walter Luystermans, Etienne Sunaert, Luc Van Der Bracht, Paul Van Wayenberg en Marcel Wachtelaer.

Deze ploeg wordt in 1976 aangevuld met Robert Bauwens, William Van Damme, Willy Van Der Haegen en Michel Van Lierde. Na slechts twee jaar in competitie gespeeld te hebben, wordt deze ploeg kampioen van het gewest Ninove-Geraardsbergen-Ronse en kampioen van Vlaanderen.
In datzelfde jaar start men ook met een eerste jeugdploeg (pupillen), die onmiddellijk het kampioenschap in het gewest Ninove-Geraardsbergen-Ronse wint.

Na het succesjaar '76 start men in 1977 in Lagere I. Opnieuw wordt men kampioen en dit zonder één enkele nederlaag.

Ook in 1978 doet de ploeg het in bevordering bijzonder goed met een tweede plaats. Dit resultaat leidt tot de derde opeenvolgende promotie, dit keer naar Hogere III.

Na 2 jaar in Hogere III gespeeld te hebben, degradeert 'Op en Over' als vierde laatste gerangschikte ploeg echter opnieuw naar bevordering in 1980.

In 1981 gaat het weer beter en wordt opnieuw de tweede plaats behaald, om dan in 1982 kampioen van het gewest en kampioen van Vlaanderen te worden. In dat jaar wordt nog tweede geëindigd in het kampioenschap van België.

Tot 1988 speelt men opnieuw in Hoger III, met wisselend succes.

In de jaren 80 doen echter ook de jeugdploegen het niet onaardig:

  • 1984 : De miniemenploeg schrijft geschiedenis door, samen met Buggenhout, de eerste Vlaamse finale te betwisten op het befaamde tornooi van Mignault.
  • 1986 : De kadetten en juniores worden kampioen van Vlaanderen. De kadetten eindigen daarnaast ook op de tweede plaats in de Beker van België, terwijl de juniores beslag leggen op de derde plaats in het kampioenschap van België.
  • 1987 : De pupillen en juniores worden kampioen.
  • 1989 : De miniemen worden kampioen van Vlaanderen.

Ondertussen zit men ook bij de volwassen niet stil. In 1987 richt men een tweede ploeg op in Lagere II, die meteen op de vierde plaats beslag weet te leggen. Deze ploeg wordt samengesteld uit een paar ervaren spelers die de opkomende jeugd begeleiden.

1988 is een jaar met wisselend succes. De eerste ploeg degradeert opnieuw uit Hogere III. De tweede ploeg daarentegen behaalt alle titels : kampioen van het gewest, kampioen van Vlaanderen én kampioen van België ten nadele van Neufmaison.

Verhuis naar het nieuwe kaatstterein

Een grote mijlpaal in de geschiedenis van de club, was de oprichting van een nieuw kaatsterrein. Door het grote aantal jeugdploegen en het steeds drukker wordend verkeer was het onverantwoord geworden om nog op het plein naast de straat te kaatsen. In 1996 werd bijgevolg een verkeersveilig en afgebakend kaatsterrein aangelegd en ingehuldigd achter de kerk.

Sindsdien bracht de jeugd kaatsclub 'OP en OVER' Grimminge nog meer op de kaatskaart: ieder jaar kan één of meerdere jeugdploegen het kampioenschap met succes afsluiten.

Eind 2003 promoveert de 1ste ploeg na meer dan 10 jaar in bevordering doorgebracht te hebben opnieuw naar Nationale III.

Succesvol in 2004 en 2005

'OP en OVER' kende in 2004 een erg succesvol jaar. De 2de ploeg wordt kampioen van België en stijgt naar Gewestelijke I. In de finale verslaan ze tweemaal Montignies-Paume. Deze ploeg bestaat uit jeugdige spelers, aangevuld met Marc Van Snick, hét icoon van de kaatssport.
Ook in Nationale III kent men succes. Onmiddellijk na de promotie wordt de ploeg grondig vernieuwd met 3 debuterende jeugdspelers: Glenn Lievens, Davy Vanden Herrewegen en Wesley Vanderhaegen. Samen met die andere jeugdspeler, Steven Van Der Bracht, en de ervaren Alain Van De Velde behaalt de ploeg verdienstelijk de derde plaats in het klassement. Daarnaast wordt ook de schiftingsweek van de finale van de beker van België bereikt, waar men de duimen moet leggen tegen een topploeg uit eerste nationale : Baisy-Thy. Baisy-Thy verloor later nipt de grote finale met 7-6...

In 2005 komt 'OP en OVER' Grimminge voor de eerste keer in het bestaan uit in Nationale II en dit in het jaar waarin de club haar 30ste verjaardag viert. De club behoudt het vertrouwen in de spelers van de eerste en de tweede ploeg na de schitterdende prestaties die beide ploegen neerzetten in 2004.
De tweede ploeg bevestigt nogmaals zijn waarde door voor de tweede keer op rij kampioen te spelen.
In Nationale II kan men zich op een diefje redden door pas in de beslissende baraggematchen Laneffe te verslaan.

30-jarig bestaan

Naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van de kaatsclub werd besloten een nieuw Manneken Pis aan de stad Geraardsbergen te schenken. Het stelt een kaatser voor, volledig getooid in de hedendaagse uitrustig van OP en OVER Grimminge.
Peter van de boreling werd Leonce Nachtergaele, meter werd Laurette De Vulder. Zij zullen vanaf nu deel uitmaken van de Broederschap van het Geraardsbergse Manneken Pis, net als bestuursleden Gilbert Gommers, Wilfried De Mulder en René Sunaert én de meester-kleermaker van het kostuumpje.

2006 wordt het jaar waarin de tweede ploeg aantreedt in bevordering, de reeks waar amper enkel jaren voordien de eerste ploeg nog hoge ogen gooide. Het behoud in bevordering was de doelstelling voor de youngsters. De eerste ploeg moest het iets beter proberen doen dan het jaar voordien en de eindronde proberen te vermijden. Beide ploegen slaagden in hun opzet.

Het seizoen 2007 werd een erg succesvol jaar voor OP en OVER Grimminge. De club behield het vertrouwen in alle spelers van de eerste ploeg. Op basis van de resultaten in het voorgaande jaar tipten velen nochtans dat de degradatieplaatsen moeilijk te vermijden zouden zijn. Het draaide echter volledig anders uit en Grimminge nestelde zich verrassend een volledig seizoen in top van het klassement met als afsluiter een schitterende zesde plaats.

De tweede ploeg kende in bevordering een moeilijker jaar en moest steeds voor de punten vechten onderaan het klassement. Tot de laatste speeldag bleef het spannend, maar ze wisten zich uiteindelijk nog te handhaven.

Ook de jeugdploegen lieten zich met hun schitterende prestaties opmerken. Allen deden ze het in hun competitie enorm goed, met als uitschieters de kampioenschapstitel voor de miniemen en de pupillen. Tussendoor wonnen de miniemen nog de Beker van België en de pupillen de Beker van Vlaanderen.

Voor het eerst naar Nationale 1

Het seizoen 2007 evenaren leek voor alle ploegen een quasi onmogelijke opdracht, maar wat niemand verwachtte gebeurde toch: 2008 werd nog succesvoller…
De eerste ploeg werd versterkt met Geert Vinck die jarenlang aan de top speelde in 1ste nationale. Vanaf de start van het seizoen namen Grimminge en BN Rebecq de eerste plaatsen in het klassement in. Na de heenronde hadden beiden al zo’n mooie voorsprong opgebouwd op de eerste achtervolgers dat de promotie naar 1 ste nationale in zicht kwam. In een ijzersterke terugronde werd beetje bij beetje afstand genomen van de naaste concurrent, zodat de nationale titel op het einde van het seizoen met 7 punten voorsprong binnen was.

De tweede ploeg, versterkt met Davy Vanden Herrewegen, moest een nieuw moeilijk seizoen proberen vermijden. De jongste ploeg uit bevordering slaagde glansrijk in dat opzet met een schitterende derde plaats, na topploegen Wieze en Herdersem.
De jeugd presteerde eveneens prima: geen enkel ploeg viel buiten de top 4 in het klassement met als uitschieter een nieuwe Vlaamse kampioenentitel voor de prepupillen.
Ook in het muurkaatsen (Belgisch spel) was er een kampioenploeg : Bjarne De Bruyne, Brian Deschuyteneer & Elias Van Kerckhove werden Vlaams kampioen. Drie teams werden vice-kampioen : Robin De Nutte & Jasper Van Den Berge bij de pupillen, Dylan Adriaens & Brend Boeykens bij de kadetten en Geert Vinck & Jochen Van Kerckhove bij de senioren.
En daarbij kwam dan nog de dubbele wereldtitel die Geert Vinck met de nationale ploeg in het verre Ecuador behaalde in het internationaal kaatsspel én de all-round competitie.

Bekende kaatsers uit Grimminge

Uit Grimminge zijn ook verschillende goede kaatsers afkomstig die het tot in de hoogste reeksen geschopt hebben : Etienne en Christian Sunaert, Robert Bauwens, Guy Heymans, Eddy en Michel Vanderhaegen, Bart Anckaert, Willy en Patrick Boulangier, Roger De Cooman, Peter De Bruyn, Patrick De Jonge en nog vele anderen... Enkelen hiervan hebben ook nog bij 'Op en Over' gespeeld.

About Us | Site Map | Privacy Policy | Contact Us | ©2003 Company Name