Kaatsclub Op & Over Grimminge

Utility Link | Utility Link | Utility Link
Bestuur | Historiek | Hoofdsponsors | Contact & terrein |
Teams & kalenders | Historiek | Spelregels |
Historiek | Spelregels |

Archief seizoen 2006

Zijn de stijgers al gekend ?

Halle en B.N. Rebecq laten niets aan het toeval over. Beide wonnen afgetekend, al moet vastgesteld worden dat de tegenstand die naam amper waardig was. Met de maand augustus treedt ook een zekere laksheid aan bij de ploegen die noch ambities noch angsten moeten koesteren of vrezen.
De strijd voor promotie lijkt dus beslecht, evenals zelfs de strijd voor de barrageplaatsen. Bousval won de inhaalmatch tegen Ottignies en ook Grimminge werd ontweken. Verdienstelijk van Bousval dat in de zaak Coulon/Joly in beroep werd afgewezen. De spelers blijven dus geschorst.
Nivelles haalde 5 op 6 en behoudt aldus alle kansen op deelname aan de barragewedstrijden.
Grimminge, Oppuurs en Kastel konden geen vuist meer maken en berusten in een naamloze middenmoot.

(FRNP-KNK.BE - 06/08/2006)


Lodelinsart – Grimminge: 13-15
Kostbare zege voor Van Cauwenberg en zijn maats die 5-2 achterkwamen maar zich goed herpakten en bij de rust reeds voorsprong hadden.

Sirault – Grimminge: 13-15
Belangrijke zege voor Grimminge bij de directe achtervolger in de rangschikking. Op die manier kan de eindronde tegen de degradatie toch nog worden ontweken.

(Het Laatste Nieuws, HFO - 10/07/2006)


3 kopploegen blijven winnen

Halle had dit weekend een zwaar programma. Na hun dubbel optreden (met succes) in het tornooi van Buizingen op woensdag en vrijdag moest het zaterdag de klip van Oppuurs omzeilen en zondag thuis Lodelinsart op afstand houden.
Opdracht volbracht voor de Cannaerts-boys. Bousval en B.N. Rebecq zijn evenwel nog ver van uitgeteld. Ook Nivelles is aan een sterke remonte bezig, al moest het Bousval met klein verschil laten voorgaan. Hier wordt met spanning uitgekeken naar de uitspraak van de S.C. in verband met de incidenten tijdens de wedstrijd B.N. Rebecq/Bousval op 24 juni l.l.
Oppuurs moest dus zaterdag de zege laten aan Halle en kreeg zondag de kans op de zege in Genappe, maar daar liep het ook fout. Een gemiste kans dus.
Grimminge kon daarentegen 2-maal de punten thuis houden. Slachtoffers waren Havrenne en Ladeuze.
Kastel deed op zondag op Sirault heel wat beter dan zaterdag thuis tegen Nivelles. 1 op 6 blijft evenwel onvoldoende.

(FRNP-KNK.BE - 03/07/2006)


Oppuurs – Grimminge: 15-7
Liefst vijftig opslagen werden de verkeerde kant uitgestuurd in deze partij, waarbij Grimminge steeds moest achtervolgen (8-4 aan de rust). Na 11-5 kwam Stevens in voor Lievens en Grimminge kon een punt afdwingen.

Grimminge – Rebecq: 12-15
Christophe Cardon en zijn maats kregen meer weerstand dan verwacht van een goed spelende thuisploeg, maar Van Cauwenberg en zijn maats moesten de zege toch aan de bezoekers laten.

(Het Laatste Nieuws, HFO - 19/06/2006)


Entiteitsdag pupillen

Op zaterdag 10 juni ging de "Nationale Dag voor pupillen" door op het kaatsplein van Grimminge. De 6 beste spelers van elke entiteit vochten om deze titel.
Voor Vlaanderen werden volgende spelers geselecteerd:
Lennert Collijns en Siebe Derdelinckx (Herne), Mathias Goossens (Idegem), Arno Van Lierde (Baasrode), Dylan Van Volsem (Halle) en Jasper Baert (Kastel).

Hainaut Occidental werd de winnaar in de finale tegen Vlaanderen. Siebe Derdelinckx werd door scheidsrechters Henri Jacobs en Wilfried Van Der Haegen uitgeroepen tot beste speler van het tornooi, net voor Lionel Fricq.

Foto's van dit tornooi vind je in het fotoalbum!

Davy Vanden Herrewegen


Sportacup prepupillen

Zaterdag 27 mei voorzag "OP en OVER" Grimminge een groot kaatstornooi voor prepupillen. Naar aanleiding van de Sporta-cup namen onder meer Galmaarden, Bever, Kokejane en Herne deel aan dit tornooi. Ook Idegem, Bassilly, Grimminge en Brussegem waren van de partij.

Davy Vanden Herrewegen


Een nieuwe driepunter voor Grimminge dat onder impuls van het duo Lievens - Van Cauwenberg bij de rust 8-3 voorstond en de bezoekers geen kans liet om terug te komen.

(Het Laatste Nieuws, HFO - 29/05/2006)


Vier ploegen aan de leiding

In tweede nationale bleven de bezoekers aan de winnende hand : 5 uitzeges en 10 punten was de oogst. Alléén Grimminge en Bousval bleven thuis de baas, maar het was wel met groot machtsvertoon: Sirault en Oppuurs konder amper elk 4 spelletjes halen.
De vlaamse ploegen doen het goed. Kastel deelt de leiding en Grimminge en Halle volgen op één punt. Vooral Halle liet een opmerkelijk resultaat optekenen. Op het nog ongeslagen en steeds te duchten verre Havrenne gaan winnen is een hele krachttoer.
Eerste nederlaag voor Havrenne en… eerste zege voor Nivelles, weliswaar op de kaatsbaan van Cour-sur-Heure dat reeds hopeloos alléén bengelt op de laatste plaats.
Kastel blijft mee aan de leiding dankzij een nipte zege op Ottignies na een marathon van 29 spellen. Mede-leider B.N. Rebecq had het lastig bij Ladeuze maar bleef toch overeind.

(FRNP-KNK.BE - 22/05/2006)


Rustig weekend voor de toppers

Vandaag wordt de tweede speeldag in de tweede ronde voor de beker van België afgewerkt en van onze ploegen staat enkel Grimminge voor een moeilijke opdracht.
Op eigen terrein verloren Lievens en zijn maats immers van Chevetogne en werd er gewonnen tegen Acoz. Nu moet Grimminge nog twee keer op verplaatsing spelen en mag er niks meer uit hand worden gegeven wil men eind augustus de eindronde kunnen spelen op de kaatsbaan van Kerksken.

(Het Laatste Nieuws, HFO - 19/05/2006)


Ladeuze humilié par Grimminge

Il ne suffit pas de se penser supérieur; il faut aussi le prouver. Même si l'absence de Ducarmois leur fut préjudiciable, les «Rouges» n'ont pas au assez de tonus pour contrecarrer l'aissance du centre de jeu flandrien. Jusque 3-2, les locaux maîtrisèrent leur sujet, mais la perte du 6 e jeu alors qu'ils menalent 40-0 constitua un coup de massue dont les locaux ne se remirent pas. Ils s'accrochèrent jusque 5-5 ; mais l'irrégularité du tandem Livis-Masse contrasta avec l'efficacité de Van Cauwenberg et le brio de Vanden Herrewegen au petit-milieu (5-8).
Après une reprise en force, les Ladeuzois faillirent égaliser ; Livis rata alors trois rechas, ce qui fit mal ; le score passa à 7-12 pendant que le duo de frappe adverse s'en donnait à cœur joie. Même si Hoc joua très bien le coup d'aventure, ses equipiers perdirent bien et le 9-15 final était sans appel. Contrarié mais lucide, Christophe Gosée tirait le conclusion de cette défaite: «Nous avions autant d'atouts que l'adversaire qui joua à un bon niveau alors que nous loupions trop souvent la balle importante. Quand la pièce maîtresse fait des ratés, c'est tout l'équipe qui sombre…»

(Vers l'avenir- 15/05/2006)


Grimminge goed van start gegaan

Vorig seizoen sukkelde men in Grimminge door de competitie en diende men de laatste barragematchen af te wachten om het behoud in tweede nationale te verzekeren. In het tussenseizoen werden Jochen van Kerckhove en Davy Van Cauwenberghe binnengehaald.
"Beter doen dan vorig jaar en een rustig seizoen draaien. Meer wordt van ons niet verwacht", zegt Van Kerckhove. "In de voorbereiding liep het echter meteen vlot en zo werden de verwachtingen wat bijgesteld. Op de eerste competitiedag kwam Nijvel op bezoek en de ploeg van nationaal voorzitter Bauters heeft ook dit seizoen de ambitie om een promotieplaats af te dwingen. We hebben als geheel sterk gespeeld en het verschil tussen de twee teams bedroeg nooit meer dan twee spelen. Bij de rust hadden we al een wedstrijdpunt op zak. Uiteindelijk werden het er twee en daarmee zat de sfeer er goed in. We hebben als ploeg sterk gespeeld met Davy Van Cauwenberghe op grootmidden als leider van het team. Na de rust hebben wij onderling even van plaats gewisseld om Davy wat te laten recupereren. Hij nam snel zijn keerdersplaats weer in. Hopelijk kunnen we deze sterke start straks bevestigen."

(Het Laatste Nieuws, HFO - 04/05/2006)


L'attente

Les Grammontois espèrent bien éviter les angoisses de la saison dernière. Alain Vandevelde (Ninove) et Wesley Vanderhaegen ont quitté le noyau qu'ont rejoint Davy Van Cauwenberg (Idegem) et Jochen Van Kerckhove (Kastel).
«Nous avons davantage d'espoirs que l'année dernière», explique Michel Vanden Herrewegen, le secrétaire. «Nous pensons être meilleurs, avec davantage de polyvalence. L'objectif est d'éviter les barrages.»

(Vers l'avenir- 27/04/2006)


Kostuumpje als herinnering

“Wij zijn hier dertig jaar actief in de kaatssport. Deze sport vormde vroeger een uithangbord voor heel Geraardsbergen. Vandaag is kaatsen wat in de verdrukking geraakt. Wij schenken dit kostuumpje aan Manneken-Pis als herinnering voor het nageslacht maar ook als een teken dat we willen doorgaan met deze volkssport in de beste omstandigheden voor de spelers en voor de kijkers.”
Voorzitter Gilbert Gommers was er al bij vanaf de stichtingsdatum in 1974. Met zijn kaatsclub komt hij in verschillende Vlaamse en Waalse dorpen. En hij wil daar met zijn dynamische bestuursploeg nog lang mee doorgaan.

Drie mannen van bij start zijn nog steeds actief in de bestuursploeg: André Schoukens, René Sunaert en huidig voorzitter Gilbert Gommers.
De club begon met één ploeg. In '87 volgde een tweede groep met opkomende jeugd en een paar ervaren spelers. Zij behaalden snel opvallende resultaten. “Grote mijlpaal voor de club was de aanleg van een nieuw kaatsterrein”, weet voorzitter Gommers. Toen we weg waren van het straatterrein behaalden we ook steeds goede resultaten. Vandaag stellen we vijf actieve ploegen en een reserveploeg op. De eerste ploeg moet zich handhaven in Nationale II, de tweede ploeg in bevordering. En de jeugdploegen blijvende waarborg voor de verdere versterking en vernieuwing.”

De kleine Geraardsbergse deelgemeente doet het goed in de sport. Er is een turnzaal, een tennisterrein en een kaatsterrein.
Voorzitter Gommers: “Jongeren vanaf zes jaar kunnen bij ons terecht. Ze betalen geen euro lidgeld en zijn verzekerd voor hun sprotactiviteiten. Als vzw hebben we een eigen terrein en een dynamisch bestuur in een familiale sfeer. Hier krijgen de jonge mensen nog een kans om over te nemen. Deze oude volkssport heeft het wel niet makkelijk. Want goede talenten worden snel en zonder de minste vergoeding weggehaald bij sterkere clubs.”
Plaatselijk schepen, Leonce Nachtergaele is vol lof over deze sportclub en de plaatselijke andere verenigingen. “Hier leeft nog heel wat enthousiasme en sociale inzet. Zonet nam de groep ‘Grimminge leeft' de parochiezaal onder handen. Deze onderlinge samenwerking tussen de verschillende groepen is een zegen voor onze kleine leefgemeenschap.”

(De beiaard- 15/03/2006)


Huldiging van kaatser Manneken Pis

Naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van de kaatsclub werd er een nieuw Manneken Pis aan de stad Geraardsbergen geschonken. Het is een kaatser met het tenue van OP en OVER Grimminge. De peter van de boreling is Leonce Nachtergaele en de meter Laurette De Vulder. Zij zullen vanaf nu deel uitmaken van de Broederschap van het Geraardsbergse Manneken Pis. Bestuursleden Gilbert Gommers, Wilfried De Mulder, René Sunaert en de meester-kleermaker van het Manneken Pis tenue werden eveneens opgenomen in de Broederschap.

Davy Vanden Herrewegen


Kaatsers staan pal

Kaatsclub "OP en OVER" viert zijn dertigste verjaardag en ziet, ondanks de tanende belangstelling voor de meest volkse van alle balsporten, met vertrouwen de toekomst tegemoet. Toch blijft de ballodroom van Grimminge meer dan ooit een eiland in een zee van onbegrip voor de kaatssport.

Leveren en keren, mauvaise, kleinmiden en koord: het zijn kaatstermen die tot voor enkele decennia elke kaatsliefhebber heel bekend in de oren klonken. De kaatssport kan in de regio Geraardsbergen dan ook bogen op een rijke traditie. Zo lezen we in de statuten van de Sint-Adriaansabdij, opgesteld in 1543 door de abt, dat de Geraardsbergse benedictijnen in hun vrije tijd mochten kaatsen.
Nog tot de jaren '80 van de vorige eeuw bleef de sport heel populair. "Bijna elke Geraardsbergse deelgemeente had toen een eigen kaatsclub", herinnert Gilbert Gommers zich, voorzitter van het jubilerende OP en OVER. Maar nadat onder meer het ooit roemrijke Pelote Geraardsbergen de handschoen gooide, zijn het enkel nog Idegem en Grimminge die de kaatseer hoog houden.
De klad zit er in en Gommers wijt dit onder meer aan de hoge transfersommen die werden gevraagd voor talentrijke spelers.

Er was ook het arrest Bosman dat niet enkel de voetbalwereld maar ook de kaatssport op haar grondvesten deed daveren. "In Wallonië is er wel nog een opleidingsvergoeding die bij de transfer moet betaald worden aan de club die de jongere opleiddde. Maar in Vlaanderen is er geen vergoeding en dat leidt tot een leegloop van talentvolle jonge spelers."
Ook het toenemende verkeer speelt de kaatsers parten. "Kaatsen op de openbare weg wordt te gevaarlijk en je moet dus over een eigen kaatsbaan beschikken. Niet alle clubs konden dit realiseren."
Grimminge overleefde echter alle stormen en heeft sinds 1996 een eigen ballodroom. De club telt vier jeugdploegen die jaarlijks een kampioen afleveren en de twee seniorenploegen, meestal samengesteld met 'eigen kweek', doen het even goed.
"Ik zie nog een toekomst voor de kaatssport, zeker in Grimminge. Het bestuur is dynamisch, de jeugdwerking is prima", meent voorzitter Gommers. Hij is nog niet van plan om de handschoen te gooien.

(Het Volk, Jan Lion - 15/03/2006)


Bijlage bij Vers l'Avenir:

About Us | Site Map | Privacy Policy | Contact Us | ©2003 Company Name