Kaatsclub Op & Over Grimminge

Utility Link | Utility Link | Utility Link
Bestuur | Historiek | Hoofdsponsors | Contact & terrein |
Teams & kalenders | Historiek | Spelregels |
Historiek | Spelregels |

Archief seizoen 2009

Ploegen, wedstrijden en klassementen

(link opent in nieuw venster)

Nationale 1 Bevordering Kadetten
Miniemen Pupillen Prepupillen

Op & Over Grimminge blijft in eerste nationale

Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu ook definitief bevestigd: Baisy-Thy, vorig seizoen 10de in de rangschikking, geeft forfait voor het seizoen 2010. Als beste daler zal Grimminge de vrijgekomen plaats innemen.

De ploeg zal bestaan uit Glenn Lievens, Geert Vinck , Steven Van Der Bracht en Davy Van Cauwenberg. Jochen Van Kerckhove verlaat Grimminge en vertrekt naar Ninove en zal worden vervangen door zijn broer Dieter die van Oppuurs komt.

Uitslagen Vlaams kampioenschap One Wall voor de jeugd

Zaterdag 26 december 2009 werd in Pollare voor het eerst een officieel Vlaams kampioenschap one wall voor de jeugd georganiseerd. Onze club had de organisatie, in samenwerking met Francis Van den Broeck (door de entiteit Vlaanderen als jeugdverantwoordelijke aangeduid), op zich genomen.

Mogen we spreken van een succesje? Zeker en vast! Op organisatorisch vlak was alles tot in de puntjes geregeld en qua deelnemers kunnen we evenmin ontevreden zijn: 52 deelnemers. Al moeten we dit laatste toch voor een stuk relativeren: met 24 deelnemers van onze club geeft dit toch enigszins een vertekend beeld van het enthousiasme in Vlaanderen. Laten we het houden bij dit gezegde: alle begin is moeilijk. Onze club heeft begrepen dat one wall een belangrijke discipline zou kunnen worden en we zullen de ingeslagen weg de komende jaren zeker en vast voortzetten.

Wat de prestaties zelf betreft? Het belangrijkste is hierboven gezegd: Op & Over Grimminge was heel sterk vertegenwoordigd. Wat niet anders kan betekenen dat het enthousiasme bij club, trainers en spelers aanwezig is. Dat blijft in de jeugdcategorieën toch het allerbelangrijkste. Voorts mogen we met zilver en brons bij -19, brons bij -16 én -13 niet mopperen. Een kersje op de taart ontbrak misschien, want er had hier en daar eventueel iets meer ingezeten. Laten we vooral blij zijn, we deden het allesbehalve slecht.

Klein minpuntje misschien: het was overduidelijk dat alle deelnemende spelers de spelregels nog niet tot in de puntjes beheersten. En dat zorgde hier en daar voor wat wrevel... en onterecht toegekende punten. Ook de scheidsrechters hadden het niet makkelijk. De regels moesten hen ter plaatse nog worden uitgelegd en deze mensen stonden er per muur helemaal alleen voor. Geen sinecure, en eigenlijk niet doenbaar wanneer je weet dat in de USA soms 4 officials langs de lijnen staan! Hier en daar hoorde je het voorstel waaien: waarom de scheidsrechters niet op voorhand scholen? Een terechte, kleine opbouwende kritiek? Misschien wel. Maar nogmaals, alle begin is moeilijk.

Hopelijk heeft Vlaanderen nu eindelijk one wall ontdekt. Er is meer dan "balle pelote" in deze nieuwe kaatstijden. Hiermee is nogmaals het bewijs geleverd: onze nationale bond mag met prachtige ideeën op de proppen komen, het zijn nog altijd de clubs en spelers die het moeten waarmaken!

Top drie in elke reeks:

- 13 jarigen: - 16 jarigen: - 19-jarigen:
1. Kastel (Dries De Clippeleir - Yari Thierens)
2. Halle RC (Brian Bulthé - Axel Hubleau)
3. Grimminge ( Jasper Van Den Berghe - Bjarne De Bruyn)
1. Idegem (Mathias Goossens - Sigismond Senterre)
2. Galmaarden (Jari Verhofstadt - Guillaume Dehantschutter)
3. Grimminge (Jitse De Mulder - Jordi Van Der Stricht)
1. Halle RC (Davy Duyck - Jens De Knop)
2. Grimminge (Brend Boeykens - Thibaut Dehantschutter)
3. Grimminge (Kevin Lievens - Dylan Adriaens)

Foto's volgen later.

Op naar 6 februari 2010 met het Vlaams kampioenschap voor senioren en veteranen!

Kampioenschap van Vlaanderen One Wall Handball voor de jeugd

Op 26 december organiseert de kaatsentiteit Vlaanderen in samenwerking met kaatsclub "Op & Over" Grimminge het Vlaams kampioenschap One Wall Handball (internationaal muurkaatsspel) voor jeugdreeksen.

Klik de foto hiernaast om de volledige affiche te openen

Deze organisatie heeft plaats in sportzaal Sint-Kristoffel in Pollare vanaf 13u30.

De jeugdspelers worden onderverdeeld in volgende 3 reeksen:
- 13 jarigen (geboren in 1997 of later)
- 16 jarigen (geboren in 1994-1995-1996)
- 19 jarigen (geboren in 1993–1992-1991)

Ploegen bestaan uit 2 of 3 spelers (3de speler is wisselspeler).

Inschrijving is gratis en kan door middel van bijgevoegd inschrijvingsformulier (klik hier) vóór 15 december door te sturen.

Meer informatie over de spelregels is te vinden bij het inschrijvingsformulier en ook op onze website (klik hier)

De winnaars in elke reeks kunnen deelnemen aan de nationale selectiedag te Herne op 10 januari 2010. Op 14 februari 2010 kunnen de besten deelnemen aan het Europees kampioenschap dat dit jaar in België plaats vindt (bij de deelnamen landen horen ook Nederland, Frankrijk, Spanje, Engeland, Ierland en Italië).

World Handball Championships - Federation Cup Doubles Final from World Players of Handball on Vimeo.

One wall handbal vervangt het Belgische muurkaatsspel

In oktober 2009 werd de beslissing genomen om het traditionele muurkaatsen "Belgisch spel" (tijdelijk?) in de koelkast te stoppen en te vervangen door muurkaatsen "Internationaal spel", internationaal one wall handball genoemd. Een logische beslissing wanneer je de evolutie op internationaal vlak bekijkt. Hoe mooi het Belgisch spel ook is, internationaal heeft het immers geen enkele toekomst.

In 2010 wordt in Herne (13 en 14 februari) het tweede Europese kampioenschap voor jeugd georganiseerd. Waar naast de traditionale landen (België, Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje) ook Ierland en Engeland zullen worden op uitgenodigd.

Onlangs had in Portland (USA) het WK plaats. In 2012 volgt er naar alle waarschijnlijkheid een WK voor de jeugd. Hoog tijd dus om ons te heroriënteren, indien onze Belgische jeugd de spreekwoordelijke muurkaatstrein niet wil missen.

De Vlaamse kampioenschappen (jeugd op 26/12/2009 en senioren/veteranen op 6/2/2010), evenals het Belgisch kampioenschap (eind februari 2010) zullen voortaan dan ook in het teken staan van one wall handball.

Betekent dit dat het Belgische spel volledig verdwijnt? Officieel wel, maar we kunnen ons niet inbeelden dat nergens nog een tornooi Belgisch spel zal worden georganiseerd. Want laat één ding duidelijk zijn: het spelletje heeft ook zijn charmes. Bovendien lijkt het ons nog steeds een prima trainingsvorm, zeker voor beginnende jeugd.

Onze club heeft zich officieel kandidaat gesteld om het komende winterseizoen het Vlaams kampioenschap one wall handball te organiseren. Op & Over Grimminge was trouwens de enige kandidaat en daarmee onderstreept onze club dat wij wel degelijk bewust zijn van het belang van het muurkaatsen. Als sporttak op zich én als voorbereiding op het tradionele kaatspel. Wij bevestigen daarmee onze talrijke aanwezigheid in de winter de afgelopen jaren. Goed werk van bestuur en trainers! We kunnen alleen maar hopen dat de rest van Vlaanderen volgt.

Op & Over Grimminge droomt er van om, in navolging van speler Geert Vinck, nog ooit spelers te kunnen afvaardigen voor een Belgische ploeg. Onze spelers, klein en groot, moeten daarom de kans krijgen zich degelijk voor te bereiden. Het bestuur besliste daarom dat deze winter echt werk wordt gemaakt van de installatie van een kaatsmuur op ons terrein. Dit, in combinatie met onze specifieke muurkaatstrainingen, moet op termijn resultaten opleveren. Of tenminste... we zullen er alles aan gedaan hebben om iedereen de juiste kansen te bieden. Meer kan je als club niet doen. Aan spelers en trainers om de geboden kansen met beiden handen te grijpen.

Internationaal spel

We zien en weten met zijn allen dat ons traditionele spel (balle pelote, llargues in internationale termen) de laatste jaren aan populariteit heeft verloren. Zoeken naar redenen moeten we overlaten aan andere mensen, het is jammer genoeg een vaststaand feit. Niettegenstaande in Vlaanderen en Hainaut Occidental (de meest toonaangevende entiteiten) de jeugd weer meer en meer de weg naar de kaatsbanen vindt, ziet het er toch niet al te rooskleurig uit. Om te kunnen overleven, hebben we niet alleen spelers, nieuw bloed, maar ook clubs nodig. En nieuwe clubleiders, die de fakkel kunnen en willen overnemen. Daar wringt het (kaatshand)schoentje.

Onze nationale voorzitter, Leo Bauters, kondigt echter maatregelen aan om het aantal clubs weer op peil te krijgen. Er worden acties gepland naar de jeugd toe, maar het staat buiten kijf dat de federatie alleen de problemen niet kan oplossen. De energie, de wil, de slagkracht zal toch uit de clubs moeten komen.

Finale WK 2008 : Spanje vs Ecuador

Gelukkig zien we de laatste jaren een hoopvolle, internationale evolutie. Het EK 2007 (in Nijvel) en het WK 2008 (in Ecuador) voor senioren en het EK 2008 (in Franeker) voor de jeugd hebben hopelijk deuren geopend.

Want wat hebben we gemerkt? Muurkaatsen internationaal spel is populairder dan we dachten: de USA loopt er al jaren (sinds 1911) warm voor; het wordt beoefend in zowat het grootste deel van Zuid-Amerika; het is niet onbekend in Ierland, Engeland, Australië, jawel, zelfs Japan...  Zit hier internationale kaatsmuziek in? Tijd om lang te slapen hebben we niet. De nationale kaatsfederatie wil in 2010, ten laatste 2011 een heuse competitie op poten zetten. Alleen, we herhalen wat hierboven al wordt vermeld: willen onze clubs wel, willen de spelers, zijn ze geïnteresseerd, zijn onze clubleiders bewust van het belang? Hebben ze überhaupt weet van deze recente ontwikkelingen? Het zou nochtans een logisch iets zijn: welke speler, jong of oud, wil niet naar een EK, WK?

Wij, kaatsclub Op & Over Grimminge, willen mee. In ons beleidsplan "O&O lonkt naar de toekomst" is duidelijk beschreven dat we onze spelers willen klaarstomen voor alle disciplines die mogelijks op ons afkomen. We moeten het nog realiseren uiteraard, dat zal tijd kosten, maar het besef en de wil is er. Als je weet dat de clubleiding nu al met idee speelt om mogelijks een echte kaatsmuur op ons terrein te plaatsen, kan je bezwaarlijk de intenties negeren.   Hopelijk, in het belang van onze geliefde sport, zullen vele clubs onze goede bedoelingen "kopiëren".

Met deze discipline kunnen we gans België rondtrekken en streken, waar het kaatsen totaal niet gekend is, laten kennis maken met deze prachtige tak van het kaatsen. Benodigdheden: een muur, een bal en twee sportievelingen.  Het mogen zelfs vrouwen zijn... Zou dat geen verrijking voor onze sport zijn? Wat kan in Friesland, moet hier ook lukken?

Belgisch spel

In tegenstelling tot de internationale variant, heeft deze technisch moeilijke discipline op internationaal vlak weinig tot geen toekomst. Net als ons traditionele spel buiten weinig kans op doorbreken heeft in het buitenland. Wat niet betekent dat we deze discipline overboord moeten gooien. Om twee belangrijke redenen:

 • Onze Vlaamse en Belgische kampioenschappen zijn sinds jaar en dag traditie en lokken heel wat volk en interesse.   
 • Als pure trainingsvorm is het Belgische muurkaatsen heel interessant.  Zeker voor beginnenden en opkomende kaaters. Indien je deze sporttak dikwijls beoefend, gaat het balgevoel, benenspel, jawel, zelfs conditie peilsnel de hoogte in.

Om een compleet kaatser te worden, is een combinatie 's winters van zowel internationaal als Belgisch spel eigenlijk een must.

Kampioenenviering in Wieze

De prepupillen werden gehuldigd door de entiteit Vlaanderen.
Foto's zijn te bekijken in het foto-album

Muurkaatsen

De tak van de kaatssport die internationaal het meest beoefend wordt en steeds in meer en meer landen gespeeld wordt, is het muurkaatsen.

Sinds enkele jaren organiseert de entiteit Vlaanderen tijdens de winterperiode dan ook tornooien waarbij meer en meer het internationale muurkaatsspel wordt gespeeld. Meer info : Sporthal Sint Kristoffel Pollare

Enkele Belgische spelers namen in het verleden al deel aan buitenlandse tornooien. Enkele video's hiervan zijn te bekijken op de blog van Baasrode-speler Wouter Wielandt : www.ballepelote.blogspot.com

Ook in de Verenigde Staten wordt dit spel gespeeld op talrijke pleintjes. Via volgende link is een filmpje te bekijken van enkele van 's werelds beste spelers in actie : World One Wall

Grote Prijs Jozef Steenhoudt

Foto's zijn te bekijken in het foto-album

Tornooi Sirault

Foto's zijn te bekijken in het foto-album

Internationaal kaatsspel de toekomst ?

Deze spelvorm, die zowel op gras als op verharde ondergrond, wordt gespeeld, zou op termijn ons balle pelote-spel wel eens kunnen vervangen. We moeten ons traditionele spel nu niet snel gaan opgeven, maar alles zal afhangen hoe alles op internationaal vlak al dan niet in een stroomversnelling geraakt.

EK 2007 in Nivelles

De voordelen van dit spel:

 • Het is internationaal aanvaard: het enorme voordeel is dat het een sporttak meer uitstraling kan geven. Stel u eens voor dat voetbal in elk land wel op mekaar zou lijken, maar overal toch anders wordt gespeeld. Het zou plots minder populair worden. Met alle gevolgen vandien : bye bye Champions League en WK's!
 • De spelregels zijn heel wat eenvoudiger dan ons in het llargues (balle pelote) spel, en dus makkelijker om volgen en aan te brengen voor jongeren en buitenstaanders.
 • Voor media veel interessanter : die kleine oranje bal filmen valt serieus tegen, deze dikkere bal is makkelijker om volgen.
 • Het wordt met de blote hand gespeeld: dus vaarwel de doping in onze sport (de kaatshandschoen).
 • Spelers die het recent speelden op het WK of tijdens een andere gelegenheid (onder andere onze eigen Geert Vinck, Guillaume Demoulin,...), zijn lovend en vinden het gewoon een toffe sporttak. Misschien zelfs atletischer.

Ook hier heeft "Op & Over" Grimminge deze zomer getracht een pioniers-rol op zich te nemen. Tijdens de sportacup prepupillen konden de spelertjes het nieuwe spel uit proberen. Spelertjes waren enthousiast, wat niet kon gezegd worden van alle meegereisde trainers. Bedoeling was eens te voelen hoe onze spelers er over denken, hoe andere clubs dit ervaren, wat ouders en supporters er van denken. Het kon een eerste aanzet geweest zijn tot... Misschien volgend seizoen een tweede poging?!!

We kunnen niet anders dan stellen dat O&O Grimminge de FRNP-KNK voor de volle 100% steunt in zijn streven naar evolutie. Meer zelfs, we mogen stilaan gaan denken dat onze club een voorbeeld lijkt voor de anderen. Ons beleidsplan (2008-2013) "O&O lonkt naar de toekomst" onderstreept dit nog eens. Met dank aan alle spelers, ouders, trainers en uiteraard bestuur!

Ook onze jeugd probeerde eind september deze kaatsvorm onderling nog eens uit. Foto's zijn te bekijken in het foto-album

Intenties voor een all-round kampioenschap opnieuw afgevoerd

Naar aanleiding van de wereldtitel van de Belgische ploeg op het WK 2008 in Ecuador besliste de Nationale Kaatsbond eind vorig jaar om vanaf 2010, naast de huidige kaatscompetitie in het tradionele buitenspel, ook een nationale competitie op te starten in het internationale muurkaatsen en het internationale kaatsspel. Het uiteindelijke doel was om vanaf 2011 een "all-round"-klassement op te maken op basis van de resultaten in de drie bovenvermelde disciplines en zo de all-round Belgische kampioen aan te duiden.

Van deze intenties blijft eind 2009 niet veel meer over. Vele clubs en spelers zagen deze plannen immers niet zitten en blijven vasthouden aan het mooie balle pelote. Al kunnen we ons de vraag stellen of de redenen om dit te doen wel de juiste zijn. Erger is namelijk dat nog steeds heel veel club en clubleiders niet eens weten dat deze nieuwe disciplines bestaan!

Een andere vraag die we ons, als kaatsliefhebber, moeten stellen: heeft ons traditionele Belgische kaatsspel nog wel toekomstmogelijkheden, hoe mooi we die sport ook mogen vinden? Hoe rijk de traditie in onze streken ook was. We kunnen er niet onderuit: jaarlijks verdwijnen clubs, de jeugd heeft geen roots meer in kaatsmiddens en ziet het "balle pelote" niet zitten. Het spel lijkt te comlex voor leken, we krijgen met zijn allen de motor niet terug aan het draaien... Conservatisme troef, iedereen lijkt bang van evolutie. Nochtans een noodzaak in onze huidige maatschappij.

Onze nationale bond moet zich die bedenkingen ook hebben gemaakt, maar anderen beslisten er anders over. Hoe onbegrijpelijk dit misschien ook mag klinken. Hopelijk halen persoonlijke redenen het niet op de algemene belangen van de kaatssport op lange termijn...

Topavond voor onze jeugd

Maandagavond 13 juli werd in Grimminge het bewijs geleverd dat onze trainers op gebied van jeugdwerking de nieuwe, verfrissende manier van werken willen doortrekken.

Onze club mocht twee wereldkampioenen verwelkomen: onze eigen Geert Vinck, met een palmares om "U" tegen te zeggen (al beseffen we dat niet altijd) en het fenomeen van de laatste jaren, Benjamin Dochier.
Deze laatste moest amper worden overtuigd om onze jeugd van naderbij te leren kennen. Toen hem werd verteld dat we "anders" werkten dan in de meeste clubs, was zijn antwoord op de vraag "geïnteresseerd?" volmondig "JA".
Benja" kwam helemaal uit Namen om onze jeugd te verrassen met zijn bezoek. Typisch voor deze grote mijnheer uit onze sport. Het was mooi om te zien (en horen) hoe vlot, spontaan deze twee met de jeugd, de belangstelling omgingen. Dus ook klasse naast het veld!! By the way, Benja deed alles in het Nederlands. Prachtig toch?!

Het programma zag er als volgt uit:

 • 19u00: verwelkoming en voorstelling van de twee Rode Duivels
 • 19u15: Wat vonden Geert en Benja van ons beleidsplan en hoe wij werken?
 • 19u45 : Benja demonstreert zijn ongelooflijke opslag. De rest van Grimminge keek met bewondering en Johan... legde dit spektakel (bewust) vast op camera!
 • 20u00 : Benjamin en Geert tonen de technieken van de terugslag
 • 20u15 : onze spelers slaan een balletje met Benja en Geert

Tussendoor gaven de twee "vedetten" tips en weetjes aan spelers en trainers.

Onze jeugd, en wees gerust, niet alleen zij, genoten zichtbaar van dit bezoek. Voor de club en trainers werd duidelijk dat we deze weg gewoonweg moeten blijven inslaan, dat we geduld moeten hebben en keihard blijven werken, ons beleidsplan in praktijk blijven omzetten, evalueren en evolueren. Wie weet wat er uit de bus komt op lange termijn.
We waren blij om te horen dat zowel Benjamin als Geert beklemtoonden dat resultaat bij de jeugd van ondergeschikt belang is: zich amuseren, en vooral veel trainen, is de boodschap!! De rest komt dan automatisch vanzelf.  Mooie uitspraak van Geert: "Laat moeder natuur en jullie trainers het werk doen!"

Een dikke merci voor Geert en (vooral) Benjamin is bij deze ZEKER op zijn plaats. Idem dito voor onze spelers en aanwezige ouders: ze (spelers) waren allen op de afspraak! Dat moet en zal deugd gedaan hebben bij onze fiere voorzitter en zijn équipe!! Misschien de voorzet om deze prachtige club nog jaren te blijven voortduwen, onze sport heeft het meer dan nodig.

Trouwens bedankt aan het bestuur dat we dit "evenement" mochten organiseren.

Jullie trainers en begeleiders (Karel, Glenn, Jan, Jason, Christian, John)"

PS: nog één ding: we zijn benieuwd wat Benja en vrouwlief vonden van onze heerlijke mattetaarten?"

Prepupillen kampioen van Vlaanderen 2009 na dubbele confrontatie met Wieze

Grimminge - Wieze : 13 - 7
Wieze - Grimminge : 7 - 13

Op & Over behaalt de derde plaats op het Kampioenschap van Vlaanderen (Aalst)

Op het tradionele Kampioenschap van Vlaanderen op de Houtmarkt in Aalst heeft "Op & Over" Grimminge zich via de voorronde verassend weten te plaatsen voor de finaledag van zaterdag 11 juli.

In de openingswedstrijd versloeg Grimminge Oppuurs met 7-4. Oppuurs werd in de tweede wedstrijd overklast door Terjoden, waardoor pas in een onderling duel met Terjoden de beslissing zou vallen wie zich rechtstreeks zou plaatsen voor de finaledag. Na twee nederlagen in de competitie kon Grimminge revanche nemen door Terjoden te verslaan met 7-4.

Uitslagen van woensdag 8 juli :

Oppuurs - Grimminge 4-7
Oppuurs - Terjoden 0-7
Terjoden - Grimminge 4-7

De uitslagen van de andere voorrondewedstrijden zijn hier te bekijken : uitslagen Kampioenschap van Vlaanderen

Op de finaledag nam Grimminge het in de eerste halve finale op tegen Baasrode. Na een volledige wedstrijd in de regen trok Baasrode aan het langste eind met 7-4.

Kerksken versloeg in de tweede halve finale het heropgeviste Terjoden (als beste tweede uit de voorrondes), maar had in de finale heel wat meer moeite om Baasrode opzij te zetten.

Uitslagen van zaterdag 11 juli :

Baasrode - Grimminge 7-4
Kerksken - Terjoden 7-3
Kerksken - Baasrode 7-5

Ietwat verassend behaalde Op & Over de derde plaats en trekt op die manier de positieve lijn van de voorbije weken door.

Programma nationale pupillendag op zaterdag
1 augustus in Grimminge

Grimminge-speler Jasper Van Den Berghe zal deel uitmaken van de Vlaamse selectie.

Uitslagen pupillentornooi in Grimminge

Winnende ploeg : Celles
2de plaats : Grimminge
3de plaats : Idegem
4de plaats : Lessines

Beste speler : Audrey Clement (Celles)

Uitslagen Beker van Vlaanderen (pupillen)


Idegem - Bever 7-2
Herne 2 - Grimminge 0-7
Idegem - Grimminge 4-7

Grimminge plaatst zich, samen met Wieze, Halle RC en Brussegem, voor de finale op 15 augustus.

Uitslagen Beker van Vlaanderen (kadetten)


Idegem - Grimminge 10-3
Grimminge - Idegem 10-8

Uitslagen tornooi in Brussegem (prepupillen)

Winnende ploeg : Halle RC

Beste speler : Elias Van Kerckhove (Grimminge)

Uitslagen kadettentornooi in Grimminge


Grimminge - Bassilly 1-7
Idegem - Oeudeghien 7-6
Idegem - Bassilly 7-2

Foto's zijn te bekijken in het foto-album

1ste ronde Beker van Vlaanderen (miniemen)

Uitslagen:

Galmaarden - Grimminge 6-7
Bever - Galmaarden 7-4
Bever - Grimminge 7-0

Stand:

  G G V GS VS Ptn
Bever 2 2 0 14 4 5
Grimminge 2 1 1 7 13 2
Galmaarden 2 0 2 10 14 2

Beker van België : Op & Over stoot door naar de 2de ronde

Lodelinsart - Grimminge : 8-13

Na een moeizame start, waarbij de thuisploeg optimaal profiteerde van de 15-voorsprong bij de start van elk spel én de bezoekers teveel fouten maakten, kon Grimminge zich toch herpakken. Uiteindelijk werd de rust bereikt bij een 6-7 voorsprong.

Na de rust daalde de foutenlast en onder impuls van een sterk kerende Geert Vinck kon Op & Over de wedstrijd volledig naar zich toetrekken met 8-13.

Alle uitslagen in de eerste ronde van de Beker van België zijn hier te vinden : uitslagen BVB

In de 2de ronde, die wordt beslist over twee wedstrijden, komt Grimminge uit tegen Galmaarden. De heenwedstrijd in Galmaarden is op zaterdag 16 mei, de terugwedstrijd in Grimminge vindt plaats op zaterdag 13 juni.

De winnaars in de 2de ronde plaatsen zich voor de finaleweek die eind juli in Acoz wordt gespeeld.

Ploegvoorstelling 1ste ploeg

Bijlage bij La Dernière Heure van 25/4/2009:

Ligabeker bevordering : Grimminge uitgeschakeld

Herdersem - Grimminge : 13-12

Door het verlies in de thuiswedstrijd van vorige week (10-13) was Grimminge verplicht om met minstens 9-13 te winnen in Herdersem om door te stoten naar de tradionele finaledag op 15 augustus.

Na een slechte start (7-2) konden de bezoekers terugkomen tot 10-10. Het kalf was echter al verdronken, want Herdersem won alsnog met 13-12.

1ste ronde Beker van België (miniemen)

Op zondag 19 april stond al de eerste ronde in de Beker van België voor miniemen geprogrameerd.

De jongens van Grimminge wonnen hun eerste wedstrijd met het kleinste verschil tegen Baasrode B.

Idegem bleek in de twee daarop volgende wedstrijden echter veel te sterk voor Baasrode B en Grimminge.

Uitslagen:

Grimminge - Baasrode B 7-6
Idegem - Baasrode B 7-2
Idegem - Grimminge 7-1

Stand:

  G G V GS VS Ptn
Idegem 2 2 0 14 3 6
Grimminge 2 1 1 8 13 2
Baasrode B 2 0 2 8 14 1

Algemeen forfait Galmaarden 2 (miniemen)

Galmaarden geeft algemeen forfait met zijn tweede miniemenploeg. Daardoor zal de competitie met 10 ploegen verder gesppeld worden.

De wedstrijden van 9 mei (thuis) en 2 augustus (uit) worden dan ook geannuleerd.

Ligabeker bevordering

Grimminge - Herdersem van zondag 19 april eindigde op 10-13.

De terugwedstrijd volgt op zondag 26 april.

De winnaar plaatst zich voor de finaledag met vier ploegen op 15 augustus.

Algemeen forfait BN Rebecq (nationale 1)

Nog voor het seizoen 2009 in 1ste nationale van start gaat, heeft al een ploeg moeten afhaken. BN Rebecq zal niet deelnemen aan de competitie, waardoor er nog slechts met 11 ploegen verder gegaan wordt.

De wedstrijden van 24 mei (uit) en 26 juli (thuis) worden dan ook geannuleerd.

Als gevolg hiervan zal er slechts één rechtstreekse daler zijn, namelijk 11de in de stand na de reguliere competitie. Vanaf augustus spelen de nummers 1 tot en met 6 play-offs voor de titel, de nummers 7 tot en met 10 spelen play-offs om de degradatie te vermijden.

Bevordering - Samenstelling reeks seizoen 2009

Slechts 8 ploegen zullen dit jaar in competitie komen, waarbij ze het elk 3 keer tegen elkaar zullen opnemen:

Aalst Bever Buizingen AR Grimminge
Hamme Sint-Anna Herdersem Herne Okegem

Kampioenschap van België muurkaatsen (Belgisch Spel)
Geert Vinck & Johan Van Der Stricht vice-kampioen bij de veteranen

Op zondag 1 maart 2009 namen twee jeugdteams van Op & Over Grimminge deel aan de nationale muurkaatskampioenschappen (Belgisch Spel) in Genappe. Een weekje later volgden nog een ploeg bij de senioren en één bij de veteranen.

Deze vier teams plaatsen zich eind vorig jaar na het behalen van de finale op het Vlaams kampioenschap.

Bij de pupillen verloren en wonnen Robin De Nutte en Jasper Van Den Berghe telkens twee keer. Daarmee werden ze derde in hun poule, net onder de twee plaatsen recht gaven op een plaats in de halve finales.
Beide ploegen waar ze tegen verloren, haalden nadien trouwens de finale.

Robin De Nutte - Jasper Van Den Berghe (Pupillen)

Bij de kadetten kon het trio Kevin Lievens - Brend Boeykens - Dylan Adriaens slechts één keer winnen tegenover drie nederlagen. Op een plaats in de halve finale kon dan ook geen op geen enkel moment aanspraak gemaakt worden.

Kevin Lievens - Brend Boeykens - Dylan Adriaens (Kadetten)

Jason De Cooman & Johan Van Der Stricht verloren hun eerste twee wedstrijden bij de senioren met het kleinste verschil. In de resterende drie wedstrijden verloren ze kansloos, waardoor ze als laatsten eindigden in hun poule.

Jason De Cooman - Johan Van Der Stricht (Senioren)

Het beste resultaat werd behaald bij de veteranen, waar Geert Vinck en Johan Van Der Stricht als tweede eindigden in hun groep na Ligne A. De halve finales werden vlot gepasseerd, maar in de finale was opnieuw Ligne A een maatje te groot.

Geert Vinck - Johan Van Der Stricht (Veteranen)

De uitslagen van alle wedstrijden zijn hier te bekijken : uitslagen Kampioenschap van België

Nationale 1 - Samenstelling reeks seizoen 2009


BN Rebecq Baasrode Baisy-Thy Bousval
Galmaarden Grimminge Kerksken Maubeuge
Oppuurs RCCC 2000 Terjoden Thieulain

De competitie werd hervormd en zal uit 2 fases bestaan:

Fase 1
Een tradioneel kampioenschap met heen-en terugwedstrijden, waarna de nummers 11 en 12 rechtstreeks naar 2de nationale zakken.

Fase 2
De overige ploegen spelen play-offs, waarbij de nummers 1 tot 6 strijden voor de titel. De nummers 7 tot 10 spelen barragewedstrijden voor het behoud, waarbij ook 2 ploegen uit 2de nationale betrokken worden.

Speelschema:

  Titel: Barrages:  
1ste en 2de speeldag (A) 5e-4e
(B) 6e-3e
(a) 9e-8e
(b) 10e-7e
 
3de en 4de speeldag (C) A - 1e
(D) B - 2e
De winnaars (a) en (b) spelen tegen de verliezers (C) en (D) uit 2de nationale die op een zelfde manier hun competitie zullen afwerken.
Finale C - D    

Jason De Cooman in actie in Ath

Grimminge-speler Jason de Cooman nam met een Vlaamse selectie deel aan een muurkaatstornooi in het Henegouwse Ath.

Het tornooi werd georganiseerd ter gelegendheid van de opening van een 2-tal nieuwe muurkaatsbanen voor het internationaal spel.

De 8 ploegen bestonden, naast de Vlaamse selectie, uit heel wat spelers uit de hoogste kaatsafdeling : Sam Brassart, Guillaume Demoulin, Philippe Demil, Wouter Wielandt, Gregory Van Impe,...

De Vlaamse ploeg sneuvelde in de groepsfase. Winnaars werden het duo Demil-Frebutte.

Foto: Wouter Wielandt

Internationaal muurkaatsen

De tak van de kaatssport die internationaal het meest beoefend wordt en steeds in meer en meer landen gespeeld wordt, is het muurkaatsen.

Sinds enkele jaren organiseert de entiteit Vlaanderen tijdens de winterperiode dan ook tornooien waarbij meer en meer het internationale muurkaatsspel wordt gespeeld. Meer info : Sporthal Sint Kristoffel Pollare

Enkele Belgische spelers namen in het verleden al deel aan buitenlandse tornooien. Enkele video's hiervan zijn te bekijken op de blog van Baasrode-speler Wouter Wielandt : www.ballepelote.blogspot.com

Ook in de Verenigde Staten wordt dit spel gespeeld op talrijke pleintjes. Via volgende link is een filmpje te bekijken van enkele van 's werelds beste spelers in actie : World One Wall

About Us | Site Map | Privacy Policy | Contact Us | ©2003 Company Name